Doğu Atıksu Arıtma Tesisi
Bursa Doğu Atıksu Arıtma Tesisi, kentin doğu havzasındaki evsel atıksuların arıtılması amacıyla Küçük Balıklı mevkiinde, 516.619 m2’lik bir alanda kurulmuş, yaklaşık olarak 1.550.000 eşdeğer nüfusa hitap edecek şekilde, ortalama proje debisi 2017 yılı için 240.000 m3/gün ve 2030 yılı için 320.000 m3/gün evsel atıksuyun arıtılmasına hizmet edecek kapasitede iki aşamalı projelendirilmiştir İleri biyolojik arıtma proseslerinin uygulandığı tesislerde, azot ve fosfor giderimi de gerçekleştirilmektedir. Tesis Nisan 2006’da tamamlanarak işletmeye alınmıştır.
Proses Açıklaması
Prosesin amacı, ön arıtma ve biyolojik arıtma ile atıksudaki askıda katı madde, azot ve fosfor gideriminin sağlanmasıdır. Ayrıca oluşan arıtma çamuru belli aşamalardan geçirilerek standartlara uygun bir şekilde bertaraf edilir. Atıksu arıtma prosesi; ön arıtma, biyolojik arıtma (biyolojik fosfor giderimi, azot giderimi, karbon giderimi, son çöktürme) ve çamur arıtımı aşamalarından oluşmaktadır. Arıtma çamuru önce mekanik yoğunlaştırma daha sonra santrifürüj dekantörlerle susuzlaştırma ve son olarak kireç ile stabilizasyon aşamalarından geçirilmektedir
Tesise gelen atıksu için takip edilen parametrelerin 2020 yılı için giriş, çıkış ve limit değerleri aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.