X

Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi

orhangazi-atıksu.jpg (3.42 MB)

 

Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Bursa Orhangazi İlçesindeki evsel ve endüstriyel kaynaklı atıksuları arıtmak amacıyla inşa edilmiştir. 0 JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) Kredisi ile gerçekleştirilmiştir.

Tesis kapasitesi 19.200 m⊃3;/gün ve ileri biyolojik atıksu arıtma tesisidir. Adrese dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre tesis hizmet alanına dahil olan mahallelerimizin 2014 yılı toplam nüfusu 74.984 kişidir.

Atıksu Arıtma Tesisi 1. Kademesinin 80.000 kişi'ye, 2. Kademesinin 120.000 kişi'ye hizmet vermesi öngörülmektedir. Tesis kapasite artırımı için çalışmalar başlatılmıştır.

 Proses Bilgileri  

  • İleri Biyolojik Arıtma yapan Orhangazi Atıksu Arıtma Tesisi uzun havalandırmalı aktif çamur prosesine sahiptir. Anaerobik havuzlarda bakteriler oksijensiz ortamda fosforu bırakırken aerobik ortamda bıraktıkları fosfordan daha fazlasını bünyelerine almakta ve bu şekilde fosfor giderimi sağlanmaktadır.
  • Uzun havalandırmalı aktif çamur sisteminin aerobik bölümünde bakteriler atıksu içerisindeki karbonlu ve azotlu maddeleri oksitlerken anoksik kısımda ise denitrifikasyon bakterileri nitratı azot gazına dönüştürür. Bu şekilde de sistemden azot uzaklaştırılmaktadır.
  • Otomasyon sistemi ile bütün ekipmanların yönetilebildiği Orhangazi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nden çıkan arıtılmış su, tesisten çıkan atıksu, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Ek-4 tablo 1 ve 2’deki deşarj limitlerine uygun olarak Karsak Deresi’ne deşarj edilmektedir.

Diğer Atık su Arıtma Tesisleri